İletişim Bilgileri
Telefon |
: |
(212)
5335765 |
Faks |
: |
(212)
5336515 |
Adres |
: |
Kadir Has Cad. 34083 Cibali
İstanbul |
Web Sitesi
http://www.khas.edu.tr
Hakkında
Kadir Has Üniversitesi (KHU) 1997'de İstanbul'da kuruldu. Bünyesinde mühendislik, fen edebiyat, iktisadi idari bilimler, iletişim, hukuk ve güzel sanatlar fakültelerini barındıran kurum, Türkiye'de eğitim ve kültür alanlarında bir lider konumuna ulaşmak; araştırma ve bilimsel gelişme açısından uluslararası bir merkez olmak hedeflerini taşımaktadır.
Tarihi Bizans surlarının ardında İstanbul'un en eski bölgesi yer almaktadır. Bu surlar Kadir Has Üniversitesi'nin merkez kampüsünün yer aldığı Cibali bölgesinin de etrafını çevreler. Kampüs Osmanlı devrinden beri "Altın Boynuz" diye de anılan Haliç'e yalnızca birkaç metre uzaklıktadır. Kampüsün bitişik semti Unkapanı bölgesinde Osmanlı devrinde ticari hayatın kalbinde yer alan ve 19. yüzyıla kadar kullanılan Zeugma yer alıyordu ve doğal olarak Zeugma etrafındaki aktiviteler bölgeye hareket getiriyordu. Bu hareketlilikten Cibali de nasibini alıyordu, Cibali'nin Haliç kıyılarındaki ambarlar ve depolar bu bölgeye doğru gelişmiş olan ticari hayat hakkında fikir vermektedir.
1884'de kurulan Cibali Tütün Fabrikası, bölgeyi sosyal ve ekonomik anlamda değiştiren önemli bir kurumdu. 1900'lerin hemen sonrasında faaliyete başlayan kurumun büyük fabrika binası tütün işleme ve sigara üretimi için kullanılıyordu. Böyle büyük bir fabrika birkaç nedenle bu semtte kurulmuştu. Tütün gümrükleri bu bölgede toplanıyordu ve fabrikadaki işgücünü oluşturan işçilerin birçoğu bu çevrede yaşıyordu. 1 Mart 1925'te, cumhuriyetin kurulmasının hemen sonrasında, 45 yıllık Fransız işletmeciliğinin ardından fabrikanın işletmesi devlete geçti.
Fabrikada, uzun yıllar boyunca tütün işlendi, satıldı ve depolandı. Bugün ise bu binada bir eğitim kurumu yer alıyor. 1999-2000 yılları arasında kadir Has Vakfı tarafından restorasyonu tamamlanan bina Kadir Has Üniversitesi olarak bir yüksek öğretim kurumu şeklinde yeniden doğdu. Büyük kısmı boşaltılmış olan fabrika 1995'de tamamen terk edilmiş haldeydi. 1997'de Maliye Bakanlığı fabrika binalarını Kadir Has Vakfı'na sattı. Dr. Mehmet Alper, binaların bir üniversite kampüsüne dönüştürülmesi için gereken restorasyon çalışmalarından sorumlu mimar olarak atandı. 1998 Mart'ında çalışmalar başladı. Üniversitenin planlamalarını yapan ekiple birlikte çalışan restorasyoncular, alanı bir üniversitenin ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde değerlendirmeye çalışırken; binaların orjinal karakterini ve mimari birliğini korumaya özen gösterdiler.
Sonuçta, KHU Kadir Has Kampüsü zarif bir cepheye, güneşli bir avluya, havadar koridorlara ve eğitim ve araştırma için gerekli olanaklara sahip bir bina olarak ortaya çıktı. Dört yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından, 30 Ocak 2002'de kampüsün resmi açılışı gerçekleştirildi.
Bu nedenle Kadir Has Üniversitesi'nin yeni kampüsü üniversitenin geçmişin mirası üzerine bir gelecek inşa etmek ve Türkiye ve dünyanın daimi olarak değişip, artan ihtiyaçlarına yanıt vermek amacıyla İstanbul'un kalbinde kültür, eğitim ve bilimsel araştırmanın buluştuğu bir merkez oluşturabilmek amaçlarına ulaşma yolunda dev bir adımı temsil etmektedir.
Kadir Has, 1921'de Nuri ve Zekiye Has'ın evladı olarak Kayseri'de doğdu. 1942'de Boğaziçi Lisesi'nden mezun oldu. Kayseri'nin tanınmış ailesi ve eşrafından olan Mehme ve Şehime Germirli'nin kızı Rezan Has'la 1942'de evlendi. Babası Nuri Has, yorulma bilmez çalışkanlığı, azmi ve dirayetiyle Adana'da yoktan başlayıp kurduğu birçok fabrika ve ticari kuruluşlarla ülkenin sayılı zenginleri ve AKBANK'ın kurucuları arasında yer aldı.
Kadir Has, evlendikten sonra hemen iş hayatına atıldı. Ailesinden tevarüs ettiği özellik ve varlık yanında, girişimci zihniyetli, çalışkanlığı ve azmi sayesinde, kamyon ve traktör pazarlama, yani ağırlığı otomotiv ticaretine yönelik iş hayatıyla Adana'da kısa sürede sayılı iş adamları arasında yer aldı. 1960'da İstanbul'a yerleşen Kadir Has, ağırlığı otomotiv sanayine yönelik işler olmak üzere, dürüstlüğü, azmi ve güvenilir kişiliğiyle İstanbul'da da sayılı ve varlıklı iş adamları arasında yer aldı.
Kadir Has, dirayetli yönetimi sayesinde kurduğu ve geliştirdiği ticari kuruluşların hepsinde, hiçbir ihtilafa düşmeden büyük bir başarı sağladı ve her işten alnının akıyla çıktı. Kadir ve Rezan Has, 1991'de kurdukları "Türk Eğitimine Özgü Kadir Has Vakfı (HASVAK)" ile başta eğitim ve sağlık olmak üzere, ülke kalkınmasına yönelik çok önemli hayır işlerine yöneldikleri gibi ayrıca, vasiyetleri gereği tüm servetlerini adı geçen vakfa bağışladılar. Diğer bir deyimle, ülkesinden kazandıklarını yine ülkesine vermenin en büyük onur ve vefa borcu olduğuna inanmaktadırlar. Kendi adıyla kurulmuş bulunan Kadir Has Üniversitesi'nin eğitimine başlayıp gelişmesini görmek en büyük tutkusudur.
Kategorileri, Faliyet Alanları
üniversite
fabrika binası
kadir has
kadir has ünivers...
eğitim